Dag 5-8 Bacharach - Pfullendorf (Dld) - Reisverslag uit Pfullendorf, Duitsland van Frank Dijken - WaarBenJij.nu Dag 5-8 Bacharach - Pfullendorf (Dld) - Reisverslag uit Pfullendorf, Duitsland van Frank Dijken - WaarBenJij.nu

Dag 5-8 Bacharach - Pfullendorf (Dld)

Door: Frank van Dijken

Blijf op de hoogte en volg Frank

04 September 2013 | Duitsland, Pfullendorf

Dag 5 Bacharach - Worms 106 km, (= 601 km)
Na mijn ochtendritueel van oefeningen en ontbijt ben ik uitgezwaaid door "opa". Allereerst ben ik rustig door Bacharach gereden en heb de mooie vakwerkhuizen bewonderd. Het oudste huis genaamd "Altes Haus" stamt uit 1368. Vervolgens naar het zuiden gereden en bij Bingen de Mäuseturm gefotoigrafeerd ( wie schrijft de gruwelijke legende hierover als reactie?). Daarna naar Ingelheim waar ik de Kaiserpfalz bekeken heb. In 788 is Karel de Grote hiermee gestart met bouwen. Zijn zoon Lodewijk heeft het voltooid. Veel muren staan nog overeind en onlangs is er een stuk waterleiding blootgelegd. Ook nog in de Burchkirche met een dubbele weermuur geweest. Toen de Rijn verlaten en eens stukje Rheinhessen doorkruist. Zacht glooiend landschap met wijnranken en zonnebloemen. Oeps 1 km stijl omhoog gegaan omdat de bewegwijzering voor een bocht aangaf dat ik naar links moest. Ik voor de bocht naar links en in het op 1 na kleinste verzet omhoog om erachter te komen dat dit waarschijnlijk niet de juiste weg is. Uiteraard de klim eerst afgemaakt en vervolgens vol in de ankers weer naar beneden, blijkt het kruispunt ná de bocht te liggen. Goede oefening zullen we maar zeggen. Het zal jullie wel duidelijk zijn als ik schrijf dat ik tot een uur of twee qua km niet erg opschoot. Bij Nierstein, wie verzint zo'n naam, weer de Rijn naar Worms gevolgd, waar ik de imposante Kaiserdom en de zeer oude Judenfriedhof Heiliger Sand bezocht heb (wie weet waar Heiliger Sand vandaan komt en welke speciale personen daar begraven liggen waarvoor bedevaarders komen?). Je raad het nooit, maar mijn volgende overnachtings adres is een jeugdherberg. Met een paar mannen op één kamer, ha ha. Na een teller döner achter de ipad gedoken om dit te schrijven en een grote bier te drinken, want dat verkopen ze niet in een kebabzaak.
O ja, vandaag kwam de dichter in mij naar boven toen ik aan het lunchen was en het uur daarvoor....... Lees maar, het is dus autobiografisch, of zeg je dat niet bij een gedicht?

Frank die zag eens pruimen hangen,
als kleine eitjes zo groot.
Door de brandnetels daarheen gelopen,
omdat niemand hem dat verbood.
Die actie is hem niet goed bekomen,
brandende benen op den duur.
Echt het is niet gelogen,
ook de pruimen bleken zuur.

Dag 6 Worms - Untergrombach (bij Bruchsal) 108 km, (=709 km)
Was best oké die jeugdherberg. Bed wel wat hard en één man die soms een snurkje gaf. Maar ik had oordoppen in, dus was goed te doen. Tot nu toe het beste ontbijt van deze vakantie. Lopend buffet. Alles erop en eraan, op een ei na dan. Eerst nog ruim een uur door Worms gereden. Allereerst naar een gedenkmal van Maarten Luther, vervolgens naar Winzerbrunnen, een werk rond het thema wijn. Tenslotte 2 oude kerken, de St. Martin en de St. Paul. De ene nog mooier dan de andere. Pas om 10.00 uur gaan rijden richting Ludwigshafen, met Mannheim aan de overkant. Door parken heen gereden waardoor je de stad niet zag. Bij Speyer heb ik definitief de Rijn verlaten om meer zuid- oostelijk aan te houden richting de Bodensee. Om 16.30 uur kwam ik in Bruchsal aan en wilde, buiten de stad ditmaal, in een Naturfreundehaus overnachten. Vol dus. Nou het heeft uiteindelijk een uur geduurd voordat ik voor een redelijke prijs een bed had. Ze vragen rustig vanaf bijna 60 euro voor een overnachting met ontbijt. Ik ga voor maximum de helft en het is mij tot nu toe nog steeds gelukt. Ik zit weer bij een stel van dik 80+, de kamer is oké en het sanitair glimt. Het roadbook meldt dat vanaf morgen de vlakke etappes voorbij zijn ..... Ik vind eigenlijk dat ik al best wat puistjes bedwongen heb, maar een aantal staan niet in het boekje en heb ik zelf "genomen".

Dag 7 Untergrombach - Tübingen 115 km (= 824 km)
Bij opa en oma géén ontbijt. Ik had nog brood, beleg sap en oploskoffiezakjes (korreltjes lossen best op in warm water uit de kraan). Omdat er geklommen moet worden ben ik al voor 8.00 uur op pad gegaan en dat was best lekker. Ik wilde een stuk doorsteken om weer op de route te komen. In het begin al een klim teveel gedaan. Als na bijna 1 km stevig klimmem de weg op houdt kan je niets anders doen dan omdraaien. Dan maar langs de gewone weg .Dat is minder leuk en veilig. Op de route teruggekomen ging het best vlot en na 1,5 uur een Lidll stop gedaan. Karretje pakken, helm erin handschoenen erin bril erin, 3tassen erin, fiets op slot, want mijn Esther van Asro Adviesgroep zei tegen mij dat ik als een goede gastheer moest waken over mijn spullen of zoiets, maar het komt er op neer dat je er alles aan moet doen om je fiets niet te laten jatten), broodjes, kaas, worst, sappen en cola in de kar, afrekenen, spullen in de tassen, tassen op de fiets, halve liter cola naar binnen gieten, flesje in de automaat, bonnetje bij de kassa inleveren , fiets van het slot, helm en handschoenen aan. Als de bril opgezet is ben je een half uur verder, de billen zijn weer doorbloed de rug gerecht. Als je met de auto bent doe je het in de helft van de tijd. Ook nog een 45 minuten bij de big M gezeten. De eerste die ik zie. ik ben voor de gratis Wifi daar wat gaan gebruiken. Veel klimmetjes vervolgens gedaan met natuurlijk ook leuke afdalingen, meestal onverhard. Het landschap is afwisselend. Heuvelachtig met bossen en wat agrarische activiteiten. Op papier heb ik vandaag 2 etappes gereden met een totaal hoogteverschil van 920 meter, maar de 2 extra klimmen ( over de tweede, waarbij ik bijna een half uur naar een dorp geklommen ben om vervolgens in 5 minuten naar beneden te suizen, terwijl ik door het dal had moeten blijven rijden wil ik het verder niet hebben) erbij kom ik op zo'n 1100 meter hoogteverschil. De rest tot de Alpen is nog ruim 1km stijgen, dus morgen wordt het niet zwaarder, omdat ik de laatste 3 etappes in 2 dagen doe. Na overmorgen neem ik een rustdag. En dan weer het ritueel van een bed vinden. Vindt je €100,- oké dan lukt het wel, maar alle normale overnachting adressen zijn vol. Uiteindelijk het laatste plaatsje in een jeugdherberg gekregen waar ik met een student op een kamer lig. Hier dus echt veel schreeuwerige pubers. Doet mij denken aan de brugklaskennismakingsdagen die vandaag gestart zijn. Na 27 jaar voor het eerst zonder mij..... Ik hoop dat er een oplossing gevonden is voor de klas van Jeroen, die waarschijnlijk met het regelen van de begrafenis van zijn moeder bezig is. Ik kan helaas niets doen! Vandaag lekker op tijd naar bed.

Dag 8 Tübingen -Pfullendorf , 105km (=929 km)
Vandaag stevig gebunkerd bij het ontbijt, zodat ik er goed tegen kan. Het was nog koud toen ik rond 8.30 uur op de fiets ging zitten. Ook nu weer geen kerken o.i.d gaan bekijken, maar gewoon doorgefietst. Ik ben voor het eerst iemand tegengekomen die ook naar Rome fietst. Ze heet Monique, is 56 jaar en komt uit Soest. We hebben samen een 20 minuten omgefietst. Zij ging daarna koffie drinken en ik ben doorgereden. Er moesten toch wel een aantal pittige klimmetjes van 7-9% , met een uitschieter naar 11%, genomen worden. Ze worden nu ook langer. Nog steeds alles fietsend gedaan. Ik merkte geloof ik gisteren wel dat een klim tijdens het eerste half uur niet zo lekker gaat. Je bloed stroomt nog niet hard en je gaat hijgen. Later op de dag doé je het gewoon. Tijdens de paar lange beklimmingen heb ik wel aan Monique moeten denken. Zij heeft astma en moet erg op haar ademhaling letten. Zet'm op meid, als je dit leest en niet afstappen. Lekker snel naar een klein verzet en gewoon doortrappen! (Ik ga ook haar blog lezen). Het landschap was mooi. Grasland, bossen en heuvels. Vandaag was de zon ook behoorlijk aanwezig. Hij brandde aardig, omdat er geen wolken waren. Hoe koud het vannacht en warm het vandaag geweest is weet ik pas achteraf als Oscar van Nivotherm de temperatuursensor gaat uitlezen. Weer een lekker taartje van de bakker en broodjes van de Liddl gegeten + veel gedronken. Ik drink per dag zo'n 4,5-5 liter! Dat is echt nodig, want je zweet constant. Voor het eerst een B&B vooraf gebeld en ja hoor, met behulp van een Duits stel kwam ik er achter dat met +49 ik goed in Duitsland kan bellen. Gelijk was het hier raak. Ik zit voor €22,- in een onderhuis met erker en tuin bij particulieren. Misschien hou ik hier wel mijn rustdag en niet na morgen, maar dat lezen jullie over 4dagen wel weer. In ieder geval eindigt mijn volgende etappe in Oostenrijk, of misschien ik Zwitserland, maar dat horen jullie nog wel. Bedankt voor de leuke reacties op de vorige editie. Erg leuk iets van het thuisfront te vernemen.

• 04 September 2013 - 22:16

Marja:

Bijna 1000 km! Gaat goed zo te lezen, leuk! Hou vol, de Romeinen wachten op je.

Liefs, Marja

• 04 September 2013 - 22:16

Sylvia:

Mooi verhaal weer Frank, maak je ook foto's onderweg?Je boft tot nu toe wel erg met het weer, hier is het ook prima.
    Fijne reis verder en ik kijk uit naar je volgende verslag.
    Sylvia

• 04 September 2013 - 22:21

Elke:

Wat een fantastische verslagen om te lezen. Het zou een leuk boek kunnen opleveren voor liefhebbers, die ook zo'n onderneming aandurven. En dat allemaal in je eentje, toch wel avontuurlijk. Frank, je schoonmoeder, waar je naar eigen zeggen een tijdje van verlost bent, is trots op je. Veel plezier verder, gr. Elke.

• 04 September 2013 - 22:22

Ton Retel:

goedenavond Frank,
    wat een pracht verhaal.. ( de reis ook zo te lezen)
    je zijn bijna schrijver kunnen worden
    zie de wegen en heuvels en zo nu en dan het afzien in mijn gedachten voor me
    maar het gaat goed begrijp ik en je vind het nog steeds leuk
    hou de moed er in en tot het volgende verslag
    groet
    ton

• 04 September 2013 - 22:28

Marlijn:

Hoi Frank,

Wat leuk om te lezen hoe het je vergaat. Fijn dat het zo goed gaat met lijf en materiaal. Je hebt toch aardig wat klimmetjes gehad.
    Gisteren en vandaag de brugklaskennismakingsdagen. Ze zijn super verlopen, ook de barbecue (jouw ding) liep gesmeerd. Moe maar voldaan gaat het lesgeven morgen weer van start.

Heel veel succes weer de komende dagen.
    Liefs Marlijn

• 04 September 2013 - 23:02

Sheila:

dit zijn nou eens leuke verhalen zo vlak voor het slapen gaan! Ik zie je al helemaal gaan....hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur..... je weet wel! Maar hij gaat helemaal voor de wind Frank, op die paar ommetjes na dan. Keep on going!

Groetjes, ook van de andere slobjes

• 04 September 2013 - 23:42

Ton Wijsman:

Hi Frank,

Leuk verslag man, zo te zien gaat het tot dusver allemaal goed. Tja wat wil je ook met zo'n voorbereiding! Ben benieuwd naar wat er nog komen gaat en welke rare en/of leuke dingen je meemaakt.
    Ga zo door! Ton

• 04 September 2013 - 23:49

Esther:

Nou ik ben eens even gaan zitten voor je verhalen. Leuk om te lezen hoor. Je hebt er een behoorlijk tempo inzitten. Veel plezier en bijzondere avonturen onderweg. Ik kijk uit naar je volgende verslag.

• 05 September 2013 - 09:18

Jan Van Den Dool:

Frank wij worden van jouw zo enthousiast dat we de fietsen uit de schuur hebben gehaald.
    Maar wat moet jij inmiddels een zere kont hebben man na zoveel dagen achter elkaar. Wij weten natuurlijk dat jij een WIJN liefhebber ben en daarom willen wij jouw op je rustdag een heerlijke wijntje aanbieden. Bij thuis komst rekenen wij af.

Heel veel GENIETEN van je mooie avontuur Frank.

Team van Munter Elektro Succes !!!!!

• 05 September 2013 - 09:35

Marieke Pit:

Leuk te lezen Frank, dat je naast het fietsen ook geniet van de bezienswaardigheden onderweg! Hoe zeggen ze dat ook weer zo mooi , "het gaat niet om het einddoel maar om de weg ernaar toe".
    Ik geniet van je verhalen, zeker hoe je de praktische zaken bed, brood etc. oplost. Tot nu toe mooi weer niet? Veel plezier gewenst!

• 05 September 2013 - 11:13

Elke:

Hoi Frank, gisteren nog vergeten te zeggen, dat ik al die namen van steden en gebouwen, waar jij inmiddels geweest bent, alleen maar ken van de middelbare school (aardrijkkunde). Toen wisten wij al, dat het er heel mooi was. En trouwens ook het landschap. Geniet ervan en dat doe je volgens mij ook. Gr. Elke

• 05 September 2013 - 13:02

Sanne:

Hoihoi!

(Oma): ik denk elke dag aan je en ik fiets elke dag met je mee!

We zijn trots op je papa! ♥

Xxxxxxx oma truus en sanne

• 05 September 2013 - 14:02

Laura Van Der Wel:

Hoi Frank wat leuk om die verslagen van je te lezen. Je hebt ook zo veel oog voor de omgeving. Zeker als schippersdochter is het leuk om je route in Duitsland te volgen, omdat je precies weet waar wat ligt. Zelfs mijn moeder ( van de truiensoep!) zit jouw verslagen te lezen. Ik kijk al weer uit naar je volgende verslag!! Ook wij hebben vorige week door jou de fietsen gepakt om in de Alblasserwaard te fietsen. Nou zet hem op met de komende klimmetjes . Het blijft een knappe prestatie! Veel succes Laura van der Wel

• 05 September 2013 - 14:12

Willem:

Hoi Frank,

Het gaat prima, zo te lezen! Leuk om zo door middel van je verslagen met je mee te reizen. Geniet ervan,
    en je weet hoe we het in Den Haag zeggen: bleiveuuh draaiijee!

• 05 September 2013 - 22:14

Emiel:

Hee pap,

Erg leuk om alles zo te lezen! Dit keer geen Sudo-crême-nieuws? :P
    Een kilometertje van de route afwijken (om vervolgens rechtsomkeert te maken) is op de fiets wel wat anders dan in de auto hè?
    Geniet van je welverdiende rustdag, ben trots op je!

Groetjes, Emiel & Britt

• 05 September 2013 - 22:16

Arja Alderliesten:

Hoi Frank,

Wat super knap dat je dit doet! Top! Ik vind het toch beter om thuis te blijven en je iedere keer te volgen en jouw te laten fietsen. Je verhalen zijn super mooi en duidelijk.
    Ook voor het Hospice de Cirkel zijn er 2 mannen op de fiets gegaan op 26 augustus 2013. Die zijn richting Spanje vertrokken (2500km)
    He Frank heel veel succes en wensen je nog vele veilige kilometers toe op de fiets. En dan daarna een fijne tijd met Christa in Rome!

Hartelijke groetjes van Arja ( moeder van Sander DVS'69)

• 06 September 2013 - 10:23

Jan Buitenhek:

Blijft leuk om te lezen Frank, wat een tocht man.
    Volgens mij is dit veeeeel leuker dan de Himalaya!
    Jan

• 07 September 2013 - 00:31

Margot:

Hoi frank, nou je gaat als een speer! Als ik je verhalen lees, krijg ik bijna zin om ook eens zo, n reis te maken.
    Blijf lekker genieten!

• 08 September 2013 - 10:19

Annie Kreuze:

Hoi Frank .

Volg je leuk om je reis zo mee te maken
    Bikkel hoor maar goed voor geest en lichaam
    Ook ontmoet je mensen maak een praatje en fiets weer verder
    Slaapplaats is soms een sport voor je zo goedkoop mogelijk!!
    Of er nog een plek is je vertrok nog wel toen het nog vakantie was.

gr En ik blijf je volgen op je reis

Annie

• 13 September 2013 - 22:39

Jeannette Van Der Hee:

Hallo Frank,

Het gaat goed zo te horen, Ik vind het knap van je hoor.
    En je heb een leuke, humoristische schrijfstijl, ik geniet van de verhalen.
    Angela en ik net terug van een vakantie in Italië, we zijn vijf dagen in de buurt
    van Venetië geweest, uiteraard Venetië bezocht, en een bootreis gemaakt.
    Wat een prachtige stad is dat. Ik kijk uit naar je volgend verslag.

Succes en good luck, Jeannette